varpaat

Liian jäykkä isovarpaan tyvinivel (hallux rigidus) estää kehon painon rullaamisen askelluksen ponnistusvaiheessa päkiän yli normaalilla tavalla. Jäykkä isovarpaan tyvinivel saattaa olla hyvin kipeä. Isovarpaan tyvinivelen liikelaajuus saattaa supistua tähän kohdistuneen tapaturman, kuluman tai kirurgisen operaation seurauksena. Myös isovarpaan tyvinivelen koukistamiseen ja ojentamiseen liittyvien jänteiden/lihasten liialliset kireydet voivat vaikuttaa asiaan, jolloin puhutaan toiminnallisesta jäykkyydestä.

Sekä kipu että nivelen jäykkyys aiheuttavat kompensatorisia virheliikemalleja, joilla pyritään keventämään jäykistyneelle nivelelle tulevaa painetta. Näin ollen tämä vaiva voi aiheuttaa yli- tai alipronaatiota ja näistä johtuvia oireita. Tyypillisesti myös nilkan liike kävellessä vaimenee, joka puolestaan heijastuu lonkkaniveleen sen liikkeen vaimenemisen muodossa.

Mikäli isovarpaan tyvinivelen liikelaajuus ei ole liikaa rajoittunut, voidaan jäykkää niveltä pyrkiä avaamaan ja liikelaajuutta lisäämään käsittelyillä ja venytyksillä. Oikeanlaisen kengän valinta on tärkeää. Monet ovat saaneet avun kaarevapohjaisista kengistä, jotka helpottavat jalan rullausta askeltaessa. Toisaalta jäykkäpohjaisella kengällä on monesti helpompi kävellä. Askelluksessa esiintyviä virheasentoja ja virheellisiä liikemalleja voidaan pyrkiä tapauskohtaisesti auttamaan yksilöllisillä tukipohjallisilla.

Joskus saatetaan päätyä kipeän nivelen lopulliseen jäykistämiseen kirurgisesti. Tällöin olisi operaation jälkeen tarpeellista keskustella esim. alaraajojen ongelmiin erikoistuneen fysioterapeutin kanssa, jotta jäykistetyn isovarpaan tyvinivelen aiheuttamia ongelmia voitaisiin tehokkaasti ennaltaehkäistä oikeanlaisella kenkävalinnalla, tapauskohtaisesti suunnitelluilla harjoitteilla ja mahdollisesti yksilöllisillä tukipohjallisilla.