ScanStockPhoto image 857935

Tässä kirjoituksessa keskityn lonkan ja pakaran alueen lihasperäisiin vaivoihin, lonkan limapussin tulehdus- eli bursiittiongelmista voit lukea täältä.

Lantion alueella on kehon vahvimmat nivelsiteet, tälle alueelle kohdistuvien suurten voimien vuoksi ja tiettyjen lonkan alueella olevien hyvin vahvojen lihasten tehtävänä on kannatella koko yläkehon painoa. Näiden rakenteiden heikko kunto tai puutteellinen tai virheellinen toiminta voi aiheuttaa isoja ongelmia liikkumiseen.

Mistä lonkan kipu tulee

takareisi jpg 347744 Kipua aiheuttavia lihaksia lonkassa ovat mm. keskimmäinen pakaralihas (gluteus medius) ja pieni pakaralihas (gluteus minimus), jotka kulkevat pakaran yläosasta lonkan sivulle ja päärynänmuotoinen lihas (piriformis) syvällä pakaran keskellä. Lihasten heikkoudesta, liiasta jännittymisestä taikireydestä johtuen voi bursa eli limapussi ärtyä, mutta usein itse lihas, jänne tai luun kohta, mihin jänne kiinnityy, on kipeä. Jännerakenne voi myös tulehtua, jolloin puhutaan tendiniitistä. Yleisemmin jänteen kipua kutsutaan tendinopatiaksi.

Lihaksista aiheutuva kipu voi aiheuttaa säteilyä pidemmälle jalkaan ja joskus tällaisessa tilanteessa vaivan syyksi voidaan luulla selkärangan välilevytyrää, mikä painaa hermoa. Iskiashermo kulkee piriformis-lihaksen alta, joten tämän lihaksen venyttyminen tai liika jännittyminen voi aiheuttaa painetta hermoon, mikä voi aiheuttaa säteilykipua selkäperäisen oireen tavoin jalkaterään asti. Tätä tilaa kutsutaan piriformissyndroomaksi. Pakaran sivulla yläosassa oleva pieni pakaralihas voi aiheuttaa säteilyoiretta nilkan ulkosivulle asti.

Lihaksen tai jänteen alueella voi olla niin kutsuttuja triggerpisteitä, jotka kipua ja säteilyä aiheuttavat. Pisteen painaminen aiheuttaa säteilykivun, joten tällä tavoin voidaan selvittää kivun syy. Löytyneen triggerpisteen käsittelyllä myös tästä aiheutuva kipu helpottuu, joten jos käsittely auttaa, voidaan sanoa, että selkärankaperäisestä hermon ärsytyksestä ei ole kyse.

Mikä sitten aiheuttaa näiden lihasten kipeytymisen? Yleisin fysioterapian vastaanotolla nähtävä syy on alaraajan linjausvirhe, eli jalkaterä, polvi ja lonkka eivät pysy liikkuessa samalla linjalla, vaan alaraajaan tulee liikaa kiertoa ja polvi painuu kävelyn tukivaiheessa sisään- tai ulospäin.

Polven painuessa sisään eli pihtiasentoon, reisiluu kiertyy sisäkiertoon ja ulkokiertäjälihakset, mitä edellä mainitut lihakset ovat, joutuvat liikaan venytykseen. Kun tämä virheliike toistuu joka askelella, jopa tuhansia kertoja joka päivä, venyttyneiden lihasten voimantuotto heikkenee, verenkierto häiriintyy ja kipu näistä rakenteista on ikään kuin elimistön tapa kertoa, että tuolla alueella on ongelma ja se ei kestä rasitusta.

Kipu usein aiheuttaa myös kipualueen liiallisen jännittymisen suojareaktiona, tarkoituksena varjella ylirasittunutta aluetta vaurioitumiselta. Jos elimistön viestit jättää huomioimatta, esimerkiksi vaimentamalla ne kipulääkkeillä, ongelman perussyy ei koskaan korjaannu. Tulehduskipulääkkeitä tarvitaan ehdottomasti joskus, mutta usein tämän typpisten vaivojen takia fysioterapiaan hakeutuvat ovat jo pitkään lääkinneet itseään silloin tällöin ja eteen on tullut tilanne, että lääke ei enää auta.

Onko sinulla lonkan alueella kipuja? AskelStudiolta saat apua.

Ota yhteyttä ja tule käymään!

 

Miten lonkan kipua voi hoitaa?

 SAM7663Ongelman korjaamiseksi täytyy aina ensin löytää syy. Syy voi olla linjausvirheestä johtuva lonkan tukilihasten venyttyminen ja heikentyminen ja tästä syystä ylirasittuminen, tai askelluskessa tai ryhdissä voi olla sellaisia tekijöitä, jotka estävät tai haittaavat näiden rakenteiden oikeanlaista aktivoitumista. Esimerkiksi lantion asento vaikuttaa paljon. Jos lantio on eteen kallistunut ja alaselän notko korostuu, ei pakaran lihaksisto pääse kävelyn ponnistusvaiheessa kunnolla aktivoitumaan. Lantion luiden lukitusmekanismi ei myöskään toimi kunnolla, jolloin seurauksena voi olla myös nivelsiderakenteiden tai suoliluun ja ristiluun välisen liitoksen, SI-nivelen kipeytyminen.

Lonkan liika sisäänpäin kiertyminen ja polven linjaaminen sisään suhteessa jalkaterään voi myös näkyä jalkaterän ja nilkan ylipronaationa, eli holvikaaren liikajoustona ja nilkan kääntymisenä sisään. Jos ongelma johtuu lonkasta, ei ylipronaation korjaaminen tuetulla jalkineella tai tukipohjallisella välttämättä korjaa ongelmaa, vaan pahimmassa tapauksessa voi aiheuttaa polven kipeytymistä. Jalkaterässä ja nilkassa nimittäin on suuri joukko liikkuvia rakenteita ja tämän kokonaisuuden asentomuutos ei välttämättä muuta lonkan toimintaa. Sen sijaan lonkan toiminta ohjaa aika paljon jalkaterän ja nilkan toimintaa, joten jos tukipohjallisella tai jäykällä ja tuetulla kengällä poistetaan jalkaterän joustoa ja lonkka edelleen kiertyy sisään entiseen malliin, kohdistuu polveen kiertoliike, mikä sitä voi kipeyttää.

lonkka kipuToki jalkaterän ja nilkan virheasennot ja toimintavirheet voivat myös olla lonkan ongelmien taustalla tai korostaa tätä, jolloin yksilöllisistä tukipohjallisista voi olla hyvinkin merkittävä apu. Etenkin, jos taustalla on rakenteellisia asioita, kuten polven valgus- (pihtipolvi) tai varusasento (länkisääri).

Liian sisäkierron lisäksi ongelmat voivat johtua siis myös liiasta ulkokierrosta, jolloin liikajouston vastakohtana lonkka ei jousta riittävästi. Tästä voi aiheutua liian kovan tärähdyksen takia liikajännitystä ja kireyksiä ja lopputulos on sama: ylirasittuneet rakenteet kipeytyvät ja kivun takia jännittyvät entisestään.

Lonkan kipujen hoidossa lihashuolto, eli venyttely ja rentouttaminen sekä tarpeen mukaan hieronta ja muut käsittelyt ovat tärkeässä roolissa. Triggerpisteiden hoitoon voi kokeilla myös vaikka tennispalloa: pallo lattialle ja sen päälle varovasti istumaan käsillä painoa keventäen. Kipujen syy on kuitenkin hyvä aina selvittää tarkasti, jotta hoito kohdentuu oikein. Tampereen keskustassa sijaitsevan AskelStudion fysioterapeuteilla on vankka kokemus lonkan ongelmien tutkimisesta ja hoidosta.

Kirjoittaja on alaraajojen fysioterapiaan erikoistunut fysioterapeutti Fysioterapialaitos AskelStudiosta Tampereelta. AskelStudio toimii Fysios Hämeenkadulla, Sokoksen tavaratalon -2 kerroksessa.

Varaa aika tästä tai soita numeroon 010 237 700, niin laaditaan juuri Sinulle sopiva harjoitusohjelma ja tarvittaessa käsitellään kiristävät ja aristavat alueet vetreiksi ja liikkuviksi.

Alla olevasta linkistä voit ladata harjoitusohjelman lonkan tukilihaksien vahvistamiseen. Antoisia jumppahetkiä!

cta lataa lonkan harjoitusohjelma